Alleen samen kunnen we de zorg voor mensen met kanker verbeteren
Ruim tachtig deelnemers vanuit twintig verschillende disciplines namen afgelopen donderdag deel aan het symposium ‘Samen rondom kanker’. Onder meer fysiotherapeuten, ergotherapeuten, voetreflextherapeuten, verpleegkundigen, artsen, diëtisten en ervaringsdeskundigen kwamen naar de bijeenkomst in ’t Schöpke in Venray. Doel van de bijeenkomst: het vergroten van het netwerk rondom patiënten met kanker, zodat er beter passende zorg geboden kan worden.
“Hoe meer deskundigen samenwerken rondom mensen met kanker, hoe beter de zorg”, vertelt fysiotherapeut Marieke van Soest, een van de organisatoren van het symposium. “Kanker is een ziekte waarbij veel dingen komen kijken. Zowel fysiek, emotioneel en sociaal. Daarom is het belangrijk dat de verschillende beroepsgroepen van elkaar weten wat ze te bieden hebben en dat ze elkaar makkelijker weten te vinden. Alleen samen kunnen we de zorg verbeteren.” “Ook het Zorginstituut Nederland geeft aan dat er sterkere netwerken nodig zijn voor passende zorg aan mensen met kanker. Daarom moet extra worden ingezet op verbetering van landelijke en regionale netwerk- en expertzorg. ISOZzon is hét netwerk in Zuidoost-Nederland om hieraan mee te werken”, aldus Wilma van Osch, voorzitter ISOZzon.
Positieve gezondheid
Belangrijk uitgangspunt bij de zorg op maat, en dus ook van het symposium, is het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Hierbij ligt het accent niet op de ziekte, maar op de mensen zelf. “Je stelt de patiënt en zijn veranderwens centraal”, vertelt oefentherapeut Estelle Schatorie tijdens haar presentatie. “Waar wil hij of zij naar toe en wie kan daarbij ondersteunen? Het is noodzakelijk om goed naar de patiënt te luisteren en met ondersteuning aan te sluiten bij zijn of haar behoefte of doel. Die ondersteuning kun je als professional niet altijd zelf bieden. Daar heb je een heel netwerk voor nodig.” Estelle vervolgt: “Bij mij kwam laatst iemand met chronische hoofdpijn. Uit het gesprek bleek dat deze man kopzorgen had vanwege financiële problemen. Dan kan een budgetcoach of een schuldhulpmaatje in eerste instantie meer betekenen dan ik.”
Speeddaten
Omdat de deelnemers aan het symposium elkaar niet allemaal kenden, was een speeddate onderdeel van het programma. Alle tachtig aanwezigen gingen met elkaar in gesprek aan de hand van de verschillende onderdelen van Positieve Gezondheid: lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, meedoen, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en zingeving. Het leverde zinvolle en geanimeerde gesprekken op. Aan de hand van een bingokaart vol met vragen waren er verschillende prijzen te winnen. De hoofdprijs was het boek “ziek gelukkig” van Ruud ten Wolde voor de persoon die de meeste mensen had gesproken.
Maak van je shit een hit
Het symposium werd afgesloten met een bijzonder stukje theater van Mira van der Lubbe. Mira toerde in 2019 door het land met een muzikale en theatrale show over hoe te leven als je weet dat je belast bent met een erfelijk borstkanker-gen. Over de gevolgen daarvan en het maken van keuzes. “Hoe graag we dat ook zou willen, geen enkel leven is louter en alleen een successtory. Het zijn juist de imperfecties die ons bestaan waarde en betekenis geven”, aldus Mira. Speciaal voor ISOZzon voerde Mira dit theaterstuk met de titel ‘Maak van je shit een hit’ nogmaals, weliswaar aangepast, op. Het was een prachtige, ontroerende afsluiting van een waardevolle avond. Voor meer informatie over ISOZzon, kijk op: www.isozzon.nl.